Get Adobe Flash player

Sinds 2006 kent Tilburg drie opmerkelijke nieuwe inwoners: de reuzen van Berkel-Enschot, Udenhout en Tilburg. Als ambassadeurd van de woonplaatsen zijn ze als echte burgers ingeschreven en zelfs gedoopt.

Het initiatief tot de reuzen is in 2003 genomen door het Oranje Comité en de stichting Tilburgse Taol. Bij de uitwerking zijn vertegenwoordigers uit Udenhout, Berkel-Enschot en Tilburg betrokken.

De reuzen als deze worden al eeuwen gemaakt en drukken de identiteit uit van de gemeenschap waar ze vandaan komen. Tijdens verschillende regionale, nationale en internationale evenementen treden zij gezamenlijk op als vertegenwoordigers van de gemeente Tilburg.

De afzonderlijke reuzen geven uiting aan de verscheidenheid van de eigen woonplaats. Door altijd samen op te treden, tonen ze de eenheid die zij onderling vormen.

Op 28 december 2011, onnozele kinderendag, zijn twee “kleine” reusjes geboren: Koosje en Koosje. Zij werden op 30 april 2012 in het zonovergoten Leipark gedoopt en ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.