Get Adobe Flash player

     

    

BEZOEK VAN DE REUZEN AAN  DE  REUZENSTOET  IN NIEUWPOORT OP ZONDAG  14  JULI 2013.

Deze dag vertrokken ongeveer 29 Reuzenvrienden – waar onder de band “Bekèk et is” - met een bus naar Nieuwpoort in België om daar met alle 5 reuzen deel te nemen aan een Reuzenstoet ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Reus Jan Turpijn. De weersvoorspelling was prima, ieder had er veel zin in en het beloofde dus een prachtig feest te worden.

Dankzij onze kundige chauffeur Hans verliep de reis voorspoedig en rond 12.30 uur kwamen we in Nieuwpoort aan. De reuzen waren inmiddels ook gearriveerd, dus kon men met het opbouwen en aankleden beginnen.

Vanaf 14.00 uur werden alle reuzen verwacht op de Markt, waar het verjaardagsfeest werd gehouden. Van alle reuzen werden de gegevens voorgelezen terwijl zij naar hun plaats liepen. In totaal zouden er 38 reuzengroepen in de stoet meelopen en omdat wij nummer 34 waren was het heel erg lang wachten tot wij aan de beurt waren. 

Vanaf 16.00 uur begon de stoet te trekken en alle reuzen paradeerden langs reus Jan Turpijn en deden de reuzendans voor hem.  De route was ongeveer 2,5 km. lang en het was een mooi gezicht, zoveel verschillende reuzen. Vooral in België leeft de reuzencultuur heel erg en ook vanuit Noord-Frankrijk waren er reuzen gekomen.

Jan Turpijn, de reus van Nieuwpoort, liep zelf niet mee in de stoet. Hij is dan ook 10.40 meter hoog; weegt 750 kilo en is blijkbaar de grootste reus van Europa. Toch is hij wel draagbaar, al moet men dan een beroep doen op 24 sterke mannen.

Ik wil hierbij toch enige reuzen noemen die prachtig gemaakt zijn; al kunnen wij met onze 5 reuzen ook best trots zijn. De reus “Caou” van Les Amis de Caou Merville uit Picardië, Noord-Frankrijk; de reus “Johannes de Bûcheron” uit Steenvoorde;  de reus “Sporkin” uit Veurne en reus “Jan Hout”. Dit alles was terug te vinden in het goed verzorgde programma-boekje.

Rond 20.00 uur gingen we – moe maar voldaan - met de bus weer terug richting Tilburg.

Dank aan alle vrijwilligers, w.o. 3 mensen van Nieuwpoort, en Nel en Marion voor het verzorgen van de lunchpakketjes.

Will Smits.