Get Adobe Flash player

 

BEZOEK VAN DE REUZEN AAN HET FESTIVAL DES PORAIS IN TILFF (België) OP ZONDAG 22 SEPTEMBER 2013.

 

Met een bus vol muzikanten, dragers, bestuursleden en vrienden van het Reuzengenootschap vertrokken wij om 11.00 uur richting België. De bestemming was Tilff aan de Ourthe, waar deze dag het Fête des Porais (preienfeest) werd gevierd. De stemming zat er al snel in en de reis verliep zonder problemen, dankzij onze kundige chauffeur Marcel.

In Tilff aangekomen waren de reuzen al voor een deel opgebouwd en aangekleed, door de “vroege vogels” Frits, Joep en Marion.

Om 14.00 uur werden de reuzen voorgesteld. Onze Reuzen waren de enige vertegenwoordigers uit Nederland. Zij werden zelfs aangekondigd als Reuzen uit de provincie Tilburg. Zouden ze dat in Den Haag wel weten?

9 Reuzen uit de provincie Luik openden de stoet, met namen als Tchantchès; Maigret (duidelijk herkenbaar); Charlemagne, Notger en Grétry. Direct daarna kwamen Frans Kruik, St.Caecilia/St.Willebrord en Udenhoutse Broeder. Ook Koosje-Koosje waren van de partij, al was het mannetje af en toe wat ontdeugend. Gelukkig waren er ook diverse muziekgezelschappen in de stoet, wat het geheel wel opvrolijkt. Vooral ook onze band “Bekèk et is” speelde er vrolijk op los.

Behalve reuzen uit Beveren, die we op vorige festivals al hadden leren kennen, waren er vooral reuzen uit Wallonië gekomen.

Omdat Tilff maar een leuk klein dorpje is, liep de optocht drie keer dezelfde route, dus de toeschouwers kregen wel waar voor hun geld, al was het gratis.

Nadat de Reuzendans onder begeleiding van alle muziekgezelschappen was gedaan en overhandigen van de presentjes en bedankjes voorbij waren, kon aan het afbreken van de reuzen worden begonnen, dit alles onder leiding van onze onmisbare Frits, die voor elk onderdeel precies de vaste plek heeft.

Na het nuttigen van menig pilsje en de echt Belgische frites begon rond 18.00 uur de terugreis, met dank aan Marcel die ons weer veilig in Tilburg afleverde.

Iedereen heel erg bedankt voor de medewerking en het slagen van ons laatste optreden van dit jaar.

Tilburg, 23 september 2013.

Will Smits.