Get Adobe Flash player

Vanaf 10.00 uur was het verzamelen voor de deelnemers aan de Reuzenoptocht in Maastricht in de bouwhal aan de Ledeboerstraat, waar Frans en Ans de koffie al klaar hadden staan. Frits, Joep en Marion waren al vroeger met de vrachtwagen, met daarin de Reuzen, vertrokken. Het weer was in ieder geval beter dan 5 jaar geleden, toen de stoet in verband met de regen werd ingekort.


In Maastricht aangekomen nog even meehelpen met de reuzen aankleden en toen richting de Markt. Het zou een lange stoet worden, liefst 62 groepen hadden ingeschreven. Onze reuzen hadden nummer 32. De optocht werd geopend door de nieuwe Maastrichtse reus, "De Stadsingel". Er liep weer een hele kudde schapen mee. Ook heel veel koetsen en Spaanse schonen op paarden. Diverse gilden, zoals het Gilde van de Brouwers, het Gilde van de Mandenmakers, en het Gilde van de Leerlooiers en de Lakenwevers. Bijna alle Nederlandse reuzen waren vertegenwoordigd, zoals "Gullemoei" uit Gilze; Sjtuf uit Roermond; de Bergse Stadsreuzen en natuurlijk ook Peer Paorel, Gèèselse Ermelinde en Heukelomse Mie. Verder veel reuzen uit België, Frankrijk en Mallorca en Manacor in Spanje. Tussen de Reuzen liepen diverse muziekgezelschappen en natuurlijk kreeg ons huisorkest "Bekèk et is" de voetjes van de vloer.


Er was heel veel publiek langs de route en er werd druk gefotografeerd en geapplaudiseerd voor de deelnemers. Om 17.00 uur waren alle reuzen weer op de Grote Markt verzameld voor de Reuzendans en het Maastrichts "Volkslied".


Nadat de Reuzen weer in hun kisten in de vrachtwagen waren geladen, was er nog even tijd om een wel verdiend glaasje bier te drinken op de Grote Markt en kon de reis naar Tilburg terug beginnen. Het was een heel geslaagde deelname aan de optocht, mede dankzij het prachtige weer.

 

Ad Simons zal wat foto's van deze dag op de site plaatsen.


Will Smits.