Get Adobe Flash player

De vrachtwagen met daarin alle 5 reuzen en 3 auto's met daarin dragers en vrienden vertrokken rond 11.00 uur richting Brussel. Daar aangekomen was het parkeren en het opbouwen van de Reuzen prima geregeld. Het was leuk daar ook bevriende Reuzengenootschappen te zien, zoals de Reuzen uit Landen en Les Porais uit Tilff, waar onze Reuzen ook onlangs zijn geweest. En natuurlijk ook de reuzen uit Oisterwijk en Hilvarenbeek. Het was wel lang wachten alvorens de stoet echt begon te trekken. Intussen kon men genieten van de vele demonstraties van de Belgische politie, en een vliegshow van de Belgische Luchtmacht.


Om 15.00 uur begonnen de eerste Reuzen aan de optocht; dat waren de Kaartreuzen uit Turnhout; een heel fleurige groep. Telkens na 20 minuten kwamen de volgende. Het was een heel chaotisch gebeuren. Volgens mij deed het aantal bezoekers hier niet onder voor Roze Maandag tijdens de Tilburgse Kermis. Tussen de reuzengroepen door liepen heel veel mensen te flaneren; dan weer een groep vendelzwaaiers; zelfs het toeristentrammetje reed er meerdere keren tussen. Af en toe ook nog een muziekcorps, terwijl het parcours niet eens was afgezet. Men startte op het Poelaertsplein en dan een kleine kilometer, over kinderkopkes en tramrails, naar het Koningsplein. Het viel niet mee voor de begeleiders om op het rechte pad te blijven.

 

Om 18.00 uur waren de 2 laatste reuzen vertrokken en toen die weer terug waren gingen alle Reuzen nog een keer terug naar het Koningsplein voor de Reuzendans. Van onze groep gingen hier alleen Koosje en Koosje nog mee. Intussen werd begonnen aan het afbreken van de andere Reuzen en kon men aan de terugreis beginnen.
Het was een gezellige dag maar van organiseren kunnen ze nog heel wat leren.


Will Smits.